Fakta om målaren Helmer Osslund

Helmer Osslunds första jobb som konstnär var att måla på porslin på Gustavsbergs porslinsfabrik när han var 23 år gammal. Innan dess studerade han på Umeå högre allmänna läroverk, efter examen flyttade han till USA för att bli arkitekt. Det var i Amerika han bytte stavning på sitt efternamn från Åslund till Osslund, för att det skulle se språkligt bättre ut.

Han är känd för sina landskapsmålningar av den norrländska naturen med kraftiga färger. Oftast använde sig Osslund av olja och tempera på papper eller duk, men han målade även på andra material som smörgåspapper. Hans konstnärskap har blivit extra uppskattat för hans breda penseldrag och starka färger som fångade naturen och dess skiftningar med skogar, fjäll och älvar.

I Sverige går det att se hans målningar på bland annat Nationalmuseum i Stockholm, Örnsköldsviks konsthall och Sundsvalls museum. Se listan på Helmer Osslunds målningar till salu och lär dig mer om hans konstnärskap.

  • Född 22 september 1866 – död 11 juli 1938.
  • Uppvuxen Tuna, Härnösand.
  • Han föräldrar var Daniel Åslund och Catharina Elisabeth Grahn.
  • ”Höstafton vid Nordingrå” är konstnären Helmer Osslunds kändaste verk.

Tidiga liv & studier

År 1890 betalade Gustavsberg en studieresa till Paris för att Helmer Osslund skulle lära sig mer om porslinsdekoration, året därpå fick han åka till London. Året efter resan till London lämnade han företaget och återvände till Paris för att studera konst vid Académie Colarossi, men fick kort därpå sluta på grund av ekonomiska skäl.

Han började sedan som ende svensk att studera för Paul Gauguin, vilket gav honom stor inspiration i sitt fortsatta konstnärskap och sin syn på färg och form. I slutet av 1894 resten han till Bonn för att arbeta som porträttmålare. Han fortsatte att resa och när han kom tillbaka till Sverige 1897 var han helt utblottad.

Inspirationen från Norrland

Osslund var väldigt inspirerad av den norrländska naturen, han tillbringade månader ensam med målarvandringar på de norrländska vidderna. Det var Gauguin som lärde honom att måla på smörpapper då det var både billigare och lättare att bära på vandringen. Det var känt inom konstnärskretsar att Osslund gärna jobbade utomhus, i alla väder, vilket imponerade på hans kollegor.

År 1905 ställde Helmer Osslund ut sina konstverk för första gången, och debutantutställningen blev både en succé och ifrågasatt. Hans måleri ligger nära modernismen med de starka färgerna och att han experimenterar ofta med motiven, vilket inte passar alla. Han var särskilt intresserad av hur ljuset flöt över landskapen under dygnet och var skicklig på att måla hus och byar utan att byggnaderna tog över bilden.

Kända konstverk av Helmer Osslund

Målningar av Helmer Osslund är högt värderade och hans verk har sålts för betydande summor på auktioner. Priserna varierar beroende på verkets storlek, skick och proveniens. Oftast kostar de mellan 100 000 och 500 000 men den dyraste tavlan hittills, såldes för åtta miljoner kronor.

Vinterlandskap, 1898

Lapporten i höstfärger, 1905

Höst, 1907

Höstafton vid Nordingrå, 1910

Islossning, 1918

En sommarkväll vid Kallsjö, 1920