Fakta om konstnären Anders Zorn

Anders Zorn är en av Sveriges kändaste konstnärer som fick stora framgångar även internationellt. Han föddes i Dalarna och visade tidigt hur talangfull han var inom konst. Han täljde träfigurer samtidigt som han vallade sina morföräldrars djur och som fjortonåring ställde han ut en träfigur som föreställde Karl XV till häst, på en slöjdutställning i Uppsala.

Han tekniska skicklighet som konstnär gjorde honom populär som porträttmålare. Zoen har målat flera framstående personer, som amerikanska presidenter och europeiska kungligheter, under sin karriär. Trots sina stora internationella framgångar inspirerade fortfarande dalarna och Zorn målade ofta dalkullor och naturen.

  • Född 18 februari 1860 – död 22 augusti 1920.
  • Uppvuxen i Utmelands by, Mora.
  • Han föräldrar var Leonhard Zorn och Grudd Anna Andersdotter.
  • Gift med Emma Zorn, född 1860 – död 1942.
  • Anders Zorn är känd för sina oljemålningar i nationalromantisk stil, landskap, dalkullor och han var en populär porträttmålare. ”Midsommardans” är ett av hans mest uppskattade verk.

Ursprung & uppväxt

Född i en liten by i Mora socken, Dalarna och son till Grudd Anna Andersdotter och den tyske bryggaren Leonard Zorn. Hans far erkände aldrig faderskapet och de hade ingen relation, trots det tog Anders senare hans efternamn. Uppväxten var enkel och han uppfostrades framförallt av sina morföräldrar.

Som femtonåring antogs han till konstakademin i Stockholm och påbörjade sin konstnärliga utbildning. Tidigt i sina studier fokuserade han på skulptur men bytte senare till måleri. Uppväxten i Dalarna påverkar Anders Zorns konst och vilken typ av motiv han målar under hela hans karriär.

Äktenskapet med Emma

Anders Zorn träffade sin blivande fru, Emma Lamm, i Stockholm år 1881. Hon kom från en rik familj och de hade ett gemensamt intresse i konst och kultur. Paret förlovade sig 1883 och gifte sig sedan i oktober 1885. Efter deras giftermål reste de mycket tillsammans till platsen som Paris, London och New York.

Resorna gav Zorn mycket inspiration, möjlighet att knyta kontakter och ställa ut sin konst internationellt. Det var under flera av dessa resor som han målade porträtt på betydelsefulla personer som Theodore Roosevelt, Sveriges kung Oscar II och William H. taft. Paris var en viktig plats för konstnärer under denna perioden och även Anders och Emma bodde där i långa perioder, men deras huvudsakliga hem var i Mora.

Zorngården

I Mora har makarna Zorn lämnat efter sig Zorngården, Zornmuseet och Zorns gammelgård och textilkammare. När de flyttade hem från Paris blev Zorngården deras permanenta hem som byggdes till- och om, under flera tillfällen under perioden de bodde där. Omkring 1910 var gården färdigbyggd som den ser ut än idag.

Rummen är inredda med konst, skulpturer och möbler som Zorn själv designade. Extra välkänt är det stora rummet på andra våningen med över nio meter i takhöjd. När Emma Zorn gick bort 1942 tillföll Zorngården svenska staten då de aldrig fick några barn. Gården öppnades samma år för allmänheten att besöka.

På gården finns stora samlingar av hans egen konst att ta del av, men även från andra samtida konstnärer. Det är idag dyrt att köpa konst från Anders Zorn men flera av hans mest välkända motiv finns att köpa som posters.

Målningar av Anders Zorn

Han fick sitt genombrott som akvarellmålare men det var först när han började måla med olja han blev känd internationellt. Han målade ofta med endast fyra färger, svart, vitt, ockra och rött. Han blandade sedan till de nyanser han ville ha. Anders Zorns konstverk är kända för att fånga ljuset och dess reflexer, särskilt i vatten.

Emma Zorn läser, 1887

Sommar, 1887

Sommarafton, 1894

Efter badet, 1895

Midsommardans, 1897

Vallkulla, 1908