Hans Arnold – Det visuella geniet bakom otaliga Illustrationer

Biografi om den Schweiz-svenska tecknaren

Hans Arnold, född 22 april 1925 i Schweiz, död i oktober 2010, var en schweizisk-svensk konstnär och illustratör som stod för idag många kända verk.

Hans Arnold – Barndomens ord

Hans föddes i en liten stad i Schweiz vid namn Sursee. Alla i familjen var protestanter, förutom hans mamma som var katolik. Detta medförde att Arnold under sin uppväxt trodde mamman skulle hamna i helvetet på grund av sin tro.

Tidig med prat om döden

Hans farmor tog ofta med honom till kyrkogården och pratade djupgående om vad som ligger under jorden och vad som händer med döda människor. Konstnären började därför i tidig ålder tänka utanför boxen gällande livet efter döden. Vilket idag sägs ha bidragit till många av hans verk.

Hans Arnolds arbeten vid ankomsten till Sverige

Arnold kom till Sverige 1947 och började då teckna för bland annat Svenska Dagbladet och strax därefter i de flesta veckotidningarna. Tack vare arbetet som illustratör för Veckorevyn (1954–1979) och alla uppdrag för barn- och ungdomsböcker, fick konstnären ett kvitto på att han blev väldigt folkkär. Läs mer om Hans Arnold här!

Hur uppstod skräckillustrationerna?

Skräckillustrationerna sägs komma från hans sätt att besvärja egna rädslor. För Gud, instängdheten och barndomen i Sursee. Allt började egentligen när Hans Arnold var en liten skolpojke. Han mötte då sina första monster i form av sina lärare på en mycket sträng skola. Dessa minnen fördes därför med senare i livet.

Hur var konstnärens personlighet?

Som person var Hans en mycket snäll och empatisk kille utan en minsta gnutta läskighet. Vilket många inte kan tänka sig då illustrationerna kan skapa en del obehagskänsla.

Hans Arnold film – Penselns Häxmästare

Denna dokumentär har handling om just konstnären själv. En framgångssaga om hur en officerson från en liten by i Schweiz blir en framgångsrik illustratör i Sverige. Dokumentären är skapt och filmad av Micke Engström som följde Hans Arnold i hans fyra sista levnadsår. Efter 12 års arbete blev dokumentären färdig och du kan nu studera detta mästerverk. Dokumentären hade premiär i mars 2019. Kolla in trailern för Penselns Häxmästare!