Fakta om illustratören John Bauer

John Bauer var en svensk konstnär och illustratör som framförallt är känd för sina mystiska illustrationer av nordisk folktro. Han visade tidigt intresse för konst och reste som sextonåring till Stockholm för att börja studera, han målade främst med akvarell men använde sig också av olja och gouachefärg.

På konstakademin träffade han Ester Ellqvist som skulle komma att bli Bauers fru och inspiration till hans bilder på sagoprinsessan Tuvstarr. Som tjugofemåring fick han i uppdrag att illustrera en sagosamling som skulle komma ut varje jul ”Bland tomat och troll”, det är också dessa bilderna som blev hans stora genombrott.

  • Född 2 juni 1882 – död 20 november 1918.
  • Uppvuxen i Jönköping, Småland.
  • Han föräldrar var Joseph Bauer och Emma Charlotta Bauer.
  • Gift med Ester Ellqvist, född 1880 – död 1918.
  • Fick en son vid namn Bengt.
  • Mest känd för sina sagomotiv i akvarell och illustrationerna till sagoböckerna ”bland tomtar och troll”.

Jönköping läns museum finns en fast utställning som årligen uppdateras, där du kan se flera av Bauers målningar, illustrationer och delar av hans liv. Vill du köpa konst av John Bauer finns det återförsäljare som Åmells, Bukowskis och Auctionet.

Uppväxt och familj

Johns mamma Emma Charlotta är från Habo och 1873 gifte hon sig med tysken Joseph Bauer, tillsammans fick paret fyra barn som hette Hjalmar, Anna, John och Ernst. Hela familjen bodde vid östra torget i Jönköping där Johns pappa drev en livsmedelsbutik med inriktning på charkuterier, då han var slaktare. Somrarna spenderade de i Villa Sjövik som ligger vid rocksjön, idag kallas platsen för John Bauers park.

När han var sexton flyttade han till Stockholm för att studera, men Kungliga akademin för de fria konsterna tyckte han var för ung, så han spenderade först två år på tekniska skolan (idag konstfack) och Althins målarskola, senare blev han antagen till sin första handsval. De flesta konstnärerna under sekelskiftet reste till Paris på studieresor men John Bauer och hans fru Ester åkte till Lappland, Italien och Tyskland.

Den tragiska båtolyckan

I november 1918 skulle den lilla familjen John, Ester och Bengt flytta ifrån Bunn, några kilometer ifrån Gränna, till Stockholm. Eftersom det nyligen hade varit en stor tågolycka i Sverige där 41 personer dog ville Ester istället ta ångbåten Per Brahe som gick en gång i veckan från Gränna till Stockholm.

Per Brahe var den 20 november 1918 tungt lastad när John Bauer och hans familj gick på ångfartyget. Det var svåra höststormar på Vättern och någon gång under natten förliser fartyget. Hela familjen dog tillsammans med övriga 21 passagerare. Han blev bara 36 år gammal och ligger begravd på östra kyrkogården i Jönköping.

Bauers målningar och illustrationer

Bauer är känd för sin unika stil med mjuka linjer, klara färger och den mystiska atmosfären. Han målade gärna motiv från svenska landsbygden med skogen, sjöar och berg som bakgrund till fornnordiska väsen som troll, tomtar, älvor, sagoprinsessor och mytologiska varelser.

Kända målningar av Johan Bauer:

Julbocken, 1911

Jätten som sov i tiotusen år, 1912

Trollörten, 1912

Prinsessan och Trollen, 1913

Ännu sitter Tuvstarr kvar och ser ner i vattnet, 1913

De Dansande Nymferna, 1915