Fakta om konstnären Carl Larsson

En av Sveriges kändaste och mest uppskattade konstnärer är Carl Larsson. Han målade akvareller som skildrade familjeliv, hans hem och naturen runt omkring. Han är starkt förknippad med svensk nationalromantik och hans verk visar idylliska ögonblick ifrån vardagen. Carl Larsson är en populär konstnär både i Sverige och internationellt.

Han växte upp under väldigt fattiga förhållanden i mitten av 1800-talet, Larsson studerade på fattigskolan och visade tidigt konstnärlig talang. Som trettonåring blev han uppmanad av sina lärare att söka in på Konstakademins förberedenade avdelning.

  • Född 28 maj 1853 – död 22 januari 1919.
  • Uppvuxen i Gamla stan, Stockholm.
  • Han föräldrar var Olof Larsson och Johanna Carolina Erika Larsson.
  • Gift med Karin Larsson, född 1859 – död 1928.
  • Fick åtta barn, Suzanne, Ulf, Pontus, Lisbeth, Brita, Kersti, Esbjörn och sonen Mats som dog endast två månader gammal.
  • Carl Larsson är känd för sina akvareller från hemmet i Sundborn, dalarna som ”Brita och jag” och ”Frukost under stora björken”

Hans verk är utspridda på museer runt om i världen, på Göteborgs konstmuseum kan du bland annat se ”Brita och jag”, ”Karin och Kertsi” och ”Esbjörn”. Det kan vara svårt och väldigt dyrt att få tag på konst från Carl Larsson, ”Syende flickan” såldes via Bukowskis för 12,48 miljoner kronor. Det finns ibland möjlighet att få tag på mindre kända verk till ett bra pris genom återförsäljare, som Åmells, eller via auktionshus.

Uppväxt & tidiga liv

Carls uppväxt präglades av familjens fattigdom men hans konstnärliga talang blev tidigt uppmärksammad och han lärare uppmuntrade honom att söka sig vidare. När han som trettonåring började på Konstakademins förberedande avdelning hade han först svårt att hitta sin plats, Carl kände sig underlägsen de andra eleverna. När han tre år senare blev uppflyttad en klass kom han till rätta och blev snabbt populär bland lärare och övriga elever.

Paris & Grez-sur-Loing

Under 1800-talets andra hälft reste många konstnärer till Paris för att finna lyckan, så även Carl Larsson. Han kämpade med att etablera sig som konstnär i staden men lyckades aldrig. Han försörjde sig genom småuppdrag men fick aldrig möjlighet att visa upp sina verk på de stora utställningarna.

Under sin tid i Paris besökte Carl Larsson en konstnärskoloni i Grez-sur-Loing, en liten by utanför Paris som lockade många svenska och internationella konstnärer. Här träffade han sin framtida fru, konstnären Karin Bergöö. Mötet blev avgörande för Larssons liv och konstnärskap, de gifte sig 1883 och flyttade senare hem till Sverige, först till Göteborg, och 1888 landade de i Lilla Hyttnäs, Sundborn.

Ett hem

Lilla Hyttnäs var inte bara Carls och Karins hem, det blev också en ikon för svensk heminredning och en livsstil som många strävade efter. De skapade tillsammans ett konstnärshem tillsammans med sina barn och Karin hade ett stort intresse för inredning. Hon var tidig med sina funktionella och moderna designidéer, som blomsterhyllan, en för tiden helt unik möbel.

Den speciella heminredning och livsstilen skildrade Carl i boken ”Ett hem” från 1899, boken består av akvareller och texter ifrån deras liv och hem. Boken blev omåttligt populär och bidrog till att sprida deras ideal till en bred publik i Sverige. Carl och Karin blev förebilder för hur ett modernt hem ska se ut och fungera. Boken påverkar fortfarande människor än idag och 2023 publicerades en nyutgåva i samarbete med Carl Larsson gården.

Carl Larsson gården

Efter Carl och Karins död bestämde sig deras barn för att bevara gården i sitt ursprungliga skick, som ett museum. Besökare från hela världen kan vandra runt i deras hem, se Carls berömda akvareller, Karins textila verk och uppleva miljön som inspirerade till många av Carls målningar.

Lilla Hyttnäs drabbades 2018 av ett inbrott då flera värdefulla föremål och konstverk stals. Händelsen väckte stor uppmärksamhet och museet ökade säkerheten för att skydda de ovärderliga samlingarna och konstnärshemmet. Lyckligtvis återfanns några av de stulna konstverken och föremålen kunde återföras till gården.

Konstverk av Carl Larsson

Carl Larssons konstverk är kända för sin unika stil med stor detaljrikedom, ljusa färger och en känsla av hemtrevnad. Hans akvareller fångar tidens drömmar och ideal genom att skildra den svenska landsbygden, högtider och familjen och vad de gör tillsammans är i centrum.

Kända målningar:

Blomsterfönstret, 1894

Namnsdag på härbret, 1895

Brita och jag, 1895

Frukost under stora Björken, 1900

Azalea, 1906

Midvinterblot, 1915