Svensk konsthandel

Svensk konsthandel är en stor och mångsidig bransch med lång tradition, som innefattar allt från traditionellt måleri till modern installationskonst. Oavsett vilken stil eller medium du är intresserad av, finns det ett brett utbud av konst att köpa, sälja eller hyra i Sverige. På denna sida tipsar vi om konsthandlare i landet, både fysiska och på nätet.

Köp konst

Att köpa konst är en fantastisk investering i både ditt hem och din själ – och kanske även för din plånbok. Konstverk kan ge liv och personlighet till vilket rum som helst, och de kan berika ditt liv genom att inspirera och uppmuntra till reflektion.

Var kan man köpa konst i Sverige?

Det finns många olika butiker och gallerier som specialiserar sig på försäljning av konst i Sverige. Du kan till exempel köpa konst hos Åmells konsthandel i Stockholm om du är intresserad av skandinaviska konstnärer från 1600-talet och framåt.

Det finns också många onlinebutiker där du kan köpa originalkonstverk utan att lämna ditt hem. Ett annat alternativ för att köpa konst är att besöka konstauktioner. Det finns flera auktionshus i Sverige som specialiserar sig på konst, som Bukowskis eller Stockholms Auktionsverk. Dessa aktörer erbjuder regelbundet konstverk från några av de mest kända konstnärerna i världen, vilket ger köpare en chans att göra en investering i konst som kan öka i värde över tid. Oavsett dina preferenser när det gäller konst, finns det många alternativ att utforska inom svensk konsthandel.

Sälj konst

För konstnärer och konstälskare som vill sälja sina egna verk finns det också många möjligheter. Många av de butiker och gallerier som säljer konst själva erbjuder också tjänster för att sälja konstverk på uppdrag av konstnärer. Du kan sälja konst hos Åmells om du råkar ha verk av etablerade skandinaviska konstnärer hemma. Det finns också onlineplattformar som Artely, Artfinder och Artsy där konstnärer kan sälja sina verk direkt till köpare över hela världen.

Förutom att sälja verk via återförsäljare och onlineplattformar finns det också möjligheter att delta i konstmässor och utställningar, där konstnärer kan visa upp sina verk för potentiella köpare och samlare. Att delta i dessa evenemang kan ge konstnärer en chans att bygga sitt nätverk och få exponering för sina verk.

Hyr konst

För de som inte är redo att köpa kan det vara ett bra alternativ att hyra konst. Många butiker och gallerier erbjuder hyrtjänster där man kan hyra en konstverk under en viss tid. Detta ger en chans att ha konst i hemmet eller på kontoret utan att behöva göra ett stort investering.

Det finns också onlineplattformar som erbjuder hyrningstjänster för konstverk. Genom att hyra konstverk från dessa plattformar, kan man uppleva en variation av konstverk utan att behöva köpa dem.

Oavsett om man vill köpa, sälja eller hyra konst i Sverige, finns det många möjligheter att utforska inom svensk konsthandel. Med en stor mångfald av konstnärer, butiker, gallerier och onlineplattformar, kan man hitta den perfekta konstverket för ens behov och smak.

Vad är konstuthyrning?

Konstuthyrning är en tjänst som erbjuder möjligheten att hyra konstverk under en begränsad tid. Detta är ett bra alternativ för de som inte är redo att köpa en konstverk, men fortfarande vill ha möjlighet att uppleva konst i sitt hem eller på kontoret. Genom att hyra konstverk kan man också testa hur väl ett visst verk passar i ens rum och interiör innan man väljer att köpa det. Konstuthyrning är också ett bra alternativ för företag som vill ha konst på kontoret eller i sin lobby, men inte vill göra en stor investering på en gång.

Vilka företag erbjuder konstuthyrning i Sverige?

Det finns flera butiker och gallerier som erbjuder konstuthyrning i Sverige. Du kan hyra konst hos Åmells i Stockholm, som har ett brett utbud av konstverk från välkända skandinaviska konstnärer. Deras hyrtjänster riktar sig främst till företag. Ett annat företag som erbjuder konstuthyrning är Moderna samlare, som har mer än 2000 konstverk att välja mellan. Deras erbjuder även hjälp med att välja passande konstverk för specifika rum och miljöer.

Konstmarknaden i Sverige

Hur ser konstmarknaden ut i Sverige?

Sverige har en livlig och mångsidig konstscen, med många talangfulla konstnärer och en stark tradition av konsthandel. Konstmarknaden sträcker sig från små, lokala gallerier till större, internationella auktionshus och onlineplattformar.

En av de största och mest välrenommerade auktionshusen i Sverige är Bukowskis, som har funnits sedan 1870. De erbjuder auktioner både på plats och online, och har ett brett utbud av konstverk av hög kvalitet från både svenska och internationella konstnärer. Andra auktionshus som är aktiva på den svenska marknaden inkluderar Stockholms Auktionsverk och Uppsala Auktionskammare.

Förutom auktionshusen finns det också många konstgallerier runt om i landet som specialiserar sig på olika typer av konstverk. I Stockholm hittar man till exempel Galleri Magnus Karlsson som fokuserar på samtida svensk konst, medan Galleri Andersson/Sandström har ett stort utbud av nordisk och internationell konst.

Vilka trender finns det inom svensk konst?

Inom svensk konst finns det flera trender som är populära idag. En är den abstrakta konsten, som har ökat i popularitet de senaste åren. Många svenska konstnärer utforskar olika former av abstraktion och leker med former, färger och strukturer för att skapa unika och fascinerande verk.

En annan trend inom svensk konst är den figurativa konsten, som skildrar människor och djur på ett realistiskt sätt. Många konstnärer arbetar med porträtt, landskap och stilleben, och skapar verk som uttrycker en stark känsla av närvaro och liv.

En tredje trend är den experimentella konsten, där konstnärer använder olika tekniker och material för att skapa innovativa och spännande verk. Många konstnärer arbetar med installationer, performance och video, och utforskar gränserna mellan konst och andra områden som vetenskap, teknologi och politik.